söndag 11 juli 2010

Döden döden döden


Elisabeth Ranks Und im Zweifel für dich selbst är fin, sorglig, välskriven, men ändå bättre i teorin än i praktiken, tyvärr. Det låter så smärtsamt bra: en ung kille dör i en bilolycka, hans flickvän och hennes bästa vän bearbetar (eller flyr ifrån?) sorgen genom att ge sig ut på en planlös roadtrip genom Tysklands ingenstans. "En berättelse om vuxenlivets första riktiga kris", som baksidestexten säger. Något jag borde gilla.

Men jag har läst den här berättelsen förut, och bättre, någon annanstans. Vill man ha tysk melankolisk samtidsprosa där alla riktiga känslor är gömda mellan raderna och sorg, ilska eller desperation endast uttrycks genom till synes meningslösa beskrivningar av likgiltiga vardagssysslor och tyst dramatik tycker jag att man istället kan läsa den fantastiska Judith Hermann. I
Alice behandlar hon till och med ämnet hur-reagerar-man-om-ens-livskamrat-dör i hela fem noveller.


I
Und im Zweifel für dich selbst är alla de där märkliga nyckfulla handlingarna som huvudpersonerna utför och som ska göra att man förstår att de är på gränsen till nervsammanbrott så ödsligt tomma i sin symbolik. Ska man skriva isbergsteknik måste man behärska konsten att ladda ytan med verklig, tätt sammanpackad betydelse.


Men omslaget är fortfarande to die for. Och, bonusinfo, Elisabeth Rank har en rolig blogg med en massa knäppa How-to-look-like-our-shirt-print-bilder.

2 kommentarer:

Chatrin sa...

Va, är det du på omslaget??

Johanna H sa...

Haha, nej du, det är författaren tror jag!